Om oss
TANKESMEDJAN AREOPAGEN är en teologisk röst i det offentliga samtalet, som deltar aktivt i samhällsdebatten.
Vi söker ett samtal där vi både talar och lyssnar, är en kyrklig röst i samtiden och på arenor som inte primärt räknas som kyrkliga, reagerar på andra utspel och inlägg, agerar genom egna infallsvinklar.
Vi vill vara en kristen röst, grundad i evangeliet, som lyfter frågor av existentiell betydelse, som inte räds de svåra frågorna, och som vågar tala både om det många talar om och om det ingen annan talar om.
TANKESMEDJAN AREOPAGEN hör hemma i Svenska kyrkans tradition och kontext. Smedjan vill vara lojal med Svenska kyrkans tradition och sammanhang, men också kunna vara kritisk, belysande eller ifrågasättande gentemot företrädare och
strömningar inom Svenska kyrkan.
Smedjan speglar den teologiska bredd som ryms inom Svenska kyrkan. Vi vill söka det konstruktiva samtalet och den gemensamma teologiska reflektionen. Samtidigt vill vi kunna föra fram tydliga ståndpunkter, och teologiskt välgrundade inlägg. Denna balansgång upprätthålles genom att ta fasta på smedje-karaktären, vi vill vara ett sammanhang och ett nätverk där teologiska frågor stöts och blöts, bankas och sträckes, hettas upp och svalnar av.
TANKESMEDJAN AREOPAGEN hämtar sitt namn från Bibelns berättelse om hur Paulus inför areopagen i Aten förkunnar evangeliet genom att anknyta till den rådande religiösa traditionen i staden och samtiden. Han anknöt till samtidens sammanhang, tog till orda och berättade om sin tro. Han blev en aktiv röst i den tidens offentliga samtal.
TEOLOGISKA REFERENSGRUPPEN
Tankesmedjan Areopagen har en teologisk referensgrupp som står bakom smedjans idé. I referensgruppen ryms bred teologisk kompetens, många olika erfarenheter och olika synpunkter och åsikter. Detta nätverk är en viktig del av det teologiska samtalet och reflektionen, tillsammans fungerar vi som både bollplank och kritiker. Det betyder att inte alla som finns med i samtalet och arbetet i smedjan håller med om allt som skrivs eller sägs. För varje text eller inlägg står den eller de som har skrivit under
Lasse Berndes, Uddevalla kyrkliga samfällighet
Björn Bäckersten, Vasa församling
VT Carlheim, Kortedala församling
Johan Ernstson, Lundby församling
Cathrine Fernlöf, Domkyrkoförsamlingen
Henny Forsberg, Tuve-Säve kyrkliga samfällighet
Tobias Herrström, Vasa församling
Stefan Hiller, Ljungskile församling
Markus Leandersson, Falkenberg-Skrea kyrkliga samfällighet
Martin Lindblad, Västra Frölunda församling
Frank Lorentzon, Partille-Sävedalens kyrkliga samfällighet
Eric Muhl, Norums och Ödsmåls församlingar
Maria Ottensten, Örgryte församling
Marika Palmdahl, Göteborgs kyrkliga stadsmission
Rolf Petterson, S:t Pauli församling
Susanne Rappmann, Mölndals kyrkliga samfällighet
Anders Reinholdsson, Sätila pastorat
Ola Sigurdson, Göteborgs universitet
Maria Svenungsson, Backa församling
Medarbetare är:
Sara Blom
Olof Bäckersten
Ludvig Lindelöf
1 mars, 2018 at 11:19
walla det är bra jag vil ha islam och betting gammal sida jalla fy fan
1 mars, 2018 at 11:14
jag tycker att det är en bra ide
1 mars, 2018 at 11:13
jag tycker att det är en bra ide!
28 februari, 2018 at 08:54
Ni borde lägga in betting på er sida det ha gjort sida mycket bättrede
13 april, 2017 at 11:29
Jag läste om att nedläggning av Tankesmedjan Areopagen är förestående. Och såg även en text om hur avsikten med smedjan var till den del, att ” Vi vill söka det konstruktiva samtalet och den gemensamma teologiska reflektionen”. Kanske några gemensamma värdeord då kan bli aktuella inför avslutningen av smedjans verksamhet, Där de som vill kan formulera det mest väsentliga i sin teologi. Jag brukar låna av Karl Jaspers texter då för att komprimera teologin till möjliga ord som jag inbillar mig att Jesus kanske skulle godkänna som delar i de sanningar som ger frihet. ”Förnuftet kan inte låta något falla, när det söker det Ena som är allt”, skriver Jaspers om. Samt ”Vi pendlar ständigt
i vår frihet mellan objektvärlden och inre existensvärld av möjligheter.”
Och sedan förlitar jag mig på Im.Kants ord: ”Förnuftet ger de riktningsgivande ideerna till förståndets verklighetskonstitutionerande funktion. Och därifrån går jag i tanken till 1:a Mosebok där Gud säger att han ska göra människan till sin avbild. Och det får jag till att vi har det praktiska vardagsförståndet i den vänstra hjärnhalvan och det existentiella och essentiella förnuftet i den högra sidan. Och Gud och Jesus betonar då var sin del helheten, om jag förstår rätt.
Och sedan använder vi kunskapsförmågan förståndet, det germanska, lutherska som är vardagstypiskt för den svenska moderniteten. Den som så genomgripande gett ett sekulärt
samhälle, där bortvändheten från Gud accelerande ökat under femtio år. Detta långt ifrån en en hel bergskedja, (Alperna), irån det latinska, själs- och vishetens förnuft hos evangeliets Jesus. Då har vi en familjär komplettering av såväl objektiv som subjektiv art hos Högsta Guden.
Dock vi syns uppenbarligen leva i historiens och tidens vändpunkt i Guds kosmologiska rumtidsåtta(8), och då har skapelsens paradistanke gått norrut till våra breddgrader och kanske kan då Jesu, Sonens välfärdsparadis etableras i Norden. Troligen inte främst i Sverige,Sweden, trots analogin med fyra bokstäver här. Sverige är nog ett ”bådeoch”-land. Så 40% vill kanske till paradiset, och 40 % kanske främst folk ur arbetarrörelsen, vill då i en tillvändhet till praktisk Gud vara verksam, i en annan värld där man kämpar för rättvisa, istället för försoning och förlåtelse. Och en mindre del av oss föredrar kanske Intigheten, om vi får välja.
De senaste 50 åren har nedlåtenhet, kränkningar hindrat troende att komma fram i samhället ordentligt. ÄB, tror jag förstår det här, hon liksom den övriga kristna eliten har bara varit för nedtryckta. Och även varit för egenrättfärdigt inställda för kyrkans ordningshöghet, istället för att till folkets befrielse genom evangeliet, ordna fram en bra och evangelisk tydlig marknadsföring av Jesu frälsningsverk. Men trots just nu vikande medlemskap i svenska kyrkan, tror jag på framtiden, där alltfler människor står bakom
lagstyrande Gud för rättvisa och praktisk omsorg, samt bakom även vi kristna troende, som hellre väljer
nåden, försoningen, kärleken och Jesus återkomsts paradis.
21 februari, 2017 at 12:45
Hej! Tro´t om Ni vill, men här får ni en överraskning som äntligen kan ge akademiker en tro som ger kunskap, om de vill glömma sin tvivelaktiga kritik och otro på ett fenomen i samhället som gränsar till filosofi och teologi i praxis. Nämligen, om astrologi är en kunskap som har belägg i sig. Till några astrologimotståndare sände jag nedanstående text som ofta sängliggande 84-åring med ännu lätt prostatacancer i mig, Jag tror att vändpunkten från diskrimineringen av astrologin från bl.a. akademiker, äntligen nu är inne.
—————————–
Iförrgår i radioprogrammet God morgon världen (GMV)19.2.2017, framträde en akademiker som inte hittade något Jag i oss människor. Det är ju inte särskilt framstående av akademiskt forskning. Då har vi astrologer det betydligt lättare, Vi hittar såväl viljejag i Solen i Lejonets tecken, känslojag i Månen i Kräftans tecken, tanke- och medvetandejag i planeten Merkurius i Tvillingarnas och i Jungfruns tecken, kärleks- och kreativitetsjag i Oxens och Vågens tecken, bland annat.Och energi- aggressions- och aktivitetsjag i Mars i Vädurens tecken, kanske framför allt.
Att inte hitta fram till våra verkliga jag är tydligen resultatet av ett sekulärt, ateistiskt, instrumentellt objektvetenskapligt, materialistiskt, endimensionellt, trångsynt, svenskt tröghetssamhälle, där deras elit länge hållit nere folket med sin diskriminering av andliga och astrologiska läror. Som väl är ser vi slutet på den 350-åriga dumhetsövningen nu, i början av 2000-talets omvälvande paradigmskifte. Så den tro jag har på astrologin, anser jag att akademiker måste testa ordenligt en gång till. Det är alltså en kunskapstro som vi astrologer har hur mycket tydliga belägg som helst för.
Kanske beror den astrologiska mobbningen på, att Sverige har problem med sin överbetoning av praktiskt nyttoförstånd, där det existentiella förnuftet som folket nu söker, inte finns med som del i den svenska Jungfruns ensidigt analytiska, kritiska tecken. Där Danmark med sin närhet till hygge, är den trygga Oxen med Venus i sig, Och Tyskland har väl den auktoritativa Saturnus och sin partilkulära och arbetssamma Mars centralt med sig, alltmedan Frankrike har sin astrobestämning som något av Uranus och Vattumannens filosofiland, ihop med Venus när det gäller kärlek, mode och skönhet. Vänligen Rolf A Norrköping
27 september, 2016 at 12:04
Permission to link
Hi
I would like to ask permission to make a link from an e-learning material of Tabletkoulu. The link would be in the religion course material.
The link is here:
http://www.areopagen.se/2012/11/13/relationen-mellan-religion-och-vetenskap/
Tabletkoulu is a Finnish publishing house which produces and sells digital learning materials. We have developed an innovative digital learning platform which is used from elementary school to upper secondary school. The platform is closed and only teachers and students who use it have access to it and our materials. Sometimes there are links to web sites in our learning materials in order to teach students information retrieval.
Best regards,
Anni Kivirinta