I mitten på 90-talet hade jag en svensk flagga i mitt köksfönster. Då tyckte jag, och flera med mig, att det var andra strömningar, med andra åsikter, som liksom lagt beslag på den svenska flaggan. Den associerades med rasism och främlingsfientlighet. Därför ställde jag en bordsflagga i fönstret, för att vara med och ta tillbaka den. Och jag tycker nog att vi lyckades. Min association idag är inte rasism så fort jag ser en svenska flagga.

Nu behöver vi ta tillbaka något annat. Det är uttrycket ”hjälpa på plats”. Just nu associerar jag det uttrycket med dem som enbart vill verkar vilja hjälpa på plats. När jag hör någon använda det uttrycket blir min association till att hjälpa på plats för att hålla ”problemet” borta från våra nära platser. Som om man vill hjälpa på plats inte för att hjälpa utan för att själv slippa något. Det är så klart oacceptabelt!

Vi måste kunna diskutera hur vi kan hjälpa, med premissen att hjälpa mer inte mindre. Vi måste kunna diskutera hur vi ska organisera bättre mottaganden, eller hur vi ska ta gemensamt ansvar i Europa. Det är viktigt och bra. Vi ska prata om det. Men det får aldrig stå i vägen för att vi ser den människa som står precis framför oss. Den som frågar efter plats. Den som är hungrig och törstig.

Nu tar vi tillbaka uttrycket ”hjälpa på plats”! Låt oss använda det ofta, men aldrig till att kontrastera mellan att hjälpa där och här. Låt det istället var en del av att sikta mer och bättre arbete för att hjälpa flyktingar, både här och där. Och låt det också få handla om arbete för fred och rättvisa både här och där. Låt oss hjälpa varandra på alla platser.

 

Sara Blom

Tankesmedjan Areopagen