Jag känner inte Aaron Israelson, jag vet inte så mycket om honom, men jag tänker på honom när jag läser om att regeringen vill prioritera gåvor till hjälporganisationer i Rumänien och Bulgarien, framför att ge till den som tigger. ”Var och en får göra som den vill men jag tror att medlen gör större nytta hos organisationerna”, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér till DN.

Då tänker jag på Aaron. Dels för att han debatterat frågan i dagarna, t.ex. här, här och här.

Men också för att han för mig, eller i alla fall det lilla jag vet om honom, personifierar att det är både och som gäller inte antingen eller. Han har länge arbetat med och för tiggare, framförallt i Göteborg, och ska nu starta en gatutidning i Bukarest i Rumänien.

Det är bra om vi samtalar om hur vi ska leva tillsammans, hur vi kan hjälpa varandra, hur vi kan bidra till att färre människor (och i slutänden ingen) ska behöva tigga. Men när vi gör det måste vi vara varsamma så att vi inte spelar ut det ena mot det andra. Jag tror att det handlar mer om både och än om antingen eller.

 

Sara Blom

Tankesmedjan Areopagen