Efraim satt vid rodret i båten. Solen sken, vinden blåste precis lagom mycket, han hade fått en fin fångst i näten. Nu njöt han av en stunds vila medan han var på väg tillbaka till stranden. Han njöt av att vara fiskare, att vara ute i naturen. Att ta tillvara på de rika gåvor som Gud gav människorna genom sin skapelse. Och hans arbete gav människor mat på bordet. Och tänk att han hade en egen båt, fast han bara var 13 år.

Han hade bara haft båten ett halvår. Så här hade det gått till. Han hade varit med ute på båten tillsammans med Jakob och Johannes. De var vuxna men bodde fortfarande med sin pappa Sebedaios. De bodde grannar med Efraim och hans familj. Varken Jakob eller Johannes hade några barn och när Efraim var 10 år hade han fått börja följa med Jakob och Johannes på deras båt. Han fick t.o.m. betalt – i fisk – så det räckte till hela familjen. Jakob hade lärt honom knyta knopar och att segla och hantera båten. Johannes hade lärt honom hur man skulle ta hand om näten och var de stora fiskstimmen fanns.

Sommaren när han fyllde 12 hade Jakob sagt att nu var han en fullärd fiskare. Och Johannes hade gett honom en egen kniv som han nu hade i bältet – det måste varje fiskare ha.

Nästa vår hade det hänt. Redan på morgonen hade dagen känts annorlunda. Det kändes i luften att idag skulle något hända. Kanske skulle de få en rekordfångst…

När de kom tillbaka med båten stod en man på stranden. De förstod att han ville något. Jakob och Johannes klev ur båten och gick fram och hälsade och presenterade sig.

”Jesus” sa han. Han hette så. ”Jag kommer från Nasaret.”

”Jag ser att ni är fiskare” fortsatte han.

Jakob och Johannes nickade.

”Följ med mig”, sa Jesus, ”jag ska göra er till människofiskare.”

Människofiskare tänkte Efraim, det finns väl ingen som fiskar människor. Jakob och Johannes tittade på varandra. Luften stod still. Fåglarna höll andan. Och så, nästan utan att det syntes och nästan samtidigt nickade de. De var överens. De skulle följa med Jesus.

Jakob klev ner i båten och gick fram till Efraim. Han la handen på Efraims axel:

”Du vet väl var vi säljer fisken?”

Jo, det visste han.

”Hon är din” sa Jakob och gjorde en gest över båten med sin andra hand. ”Hon är fin. Ta hand om henne. Att vara fiskare är ett bra yrke.”

Efraim kunde inte säga något. Jakob tog sin varma mantel som han brukade sitta på i båten och Johannes mantel också. Så klev han upp på land. Johannes log och Jakob log tillbaka. De såg lyckliga ut.

Då tittade Jesus på Efraim. Hans läppar formade hans namn. Efraim. Och fast han inte sa något högt så hörde Efraim hans röst inuti huvudet.

”Du ska också följa mig” sa han. ” Men du ska stanna här på båten. Att vara fiskare är ett bra yrke.”

Precis det som Jakob hade sagt. Efraim hade inte riktigt förstått hur han både skulle kunna följa med och stanna .

Och plötsligt var de flera hundra meter bort. Johannes vände sig om och vinkade. Det kom en vindpust och Efraim fick brått att förtöja båten ordentligt. När han var färdig hade de försvunnit runt vägkröken.

Efraims föräldrar hade inte trott riktigt på honom, ”De kommer säkert tillbaka” hade de sagt, ”ta nu väl hand om båten till dess”. Men nu hade det gått ett halvår utan att de kom tillbaka. Efraim hade fyllt 13 år och båten kändes som hans.

Ibland kom det resande till byn som berättade om Jesus, en hade t.o.m. haft hälsningar med sig från Jakob och Johannes. Efraim lyssnade alltid mycket noga på vad de berättade och la allt på minnet. Han tänkte att om han tänkte på det som Jesus sagt och berättat om och försökte leva som han gjorde, så var det också ett sätt att följa honom. Och då kunde han både följa Jesus och vara fiskare. Han trivdes som fiskare. Kanske skulle han fiska hela sitt liv. Men han var ju bara 13, kanske skulle han göra något annat när han blev äldre. Hur som helst, han skulle alltid följa Jesus.

Nu närmade han sig stranden. Stranden där Jesus hade stått. Varje gång som han la till hörde han i sitt huvud Jesus som sa ”Efraim”. Och varje gång svarade han viskande ”Jesus, jag vill följa dig”.

 

Sara Blom

Tankesmedjan Areopagen