På en kyrka i Amsterdam sitter en vepa med texten ”Let’s fully welcome refugees” och ett foto på en kvinna i sjal. (Det har jag sett på Twitter.) Det är en del av en kampanj som uppmärksammar att flyktingar är ofrivilliga migranter och som vill verka för att Europa välkomnar flyktingar. Den som vill medverka i kampanjen kan på hemsidan själv läsa hur.

Poängen är glasklar. Flyktingar kan inte mätas i kvoter. Den som flyr har inget val. Och det enda val vi har är hur vi kan välkomna och hjälpa på bästa sätt.

Sara Blom

Tankesmedjan Areopagen

 

(bild via @jasperklapwijk)

 

English translation:

There´s a banner on a church wall in Amsterdam: ”Let’s fully welcome refugees”. It has a photo of a woman in a hijab. (I´ve seen it on Twitter.) It is a part of a campaign focusing on the fact that refugees are involuntary migrants, and aiming at a Europe that welcomes refugees. If you want to be a part of this you can read how on the campaign website.

The point is clear as crystal. Refugees can not be measured in quotas. If someone has to flee he or she has no choice. Our only choice is how we can welcome them and how we best can help them.