Så här dagarna mellan julafton och nyårsafton pågår det  ibland diskussioner om julen nu är slut eller inte. Alla har sin idé.

En juldagsmorgon för några år sedan åkte jag taxi för att tjänstgöra på julottan. Efter att ha svängt ut från vägkanten sa taxichauffören att ”nu är julen slut”. Jag inledde min julottepredikan med att berätta att det var nu det började.

Förra året vinterpratade Fredrik Lindström i radions P1. Och om jag minns rätt la han ut texten om att den kommersiella julen tar slut på julafton, medan den traditionella och den religiösa julen börjar då. En intressant reflektion.

För många av våra systerkyrkor är det först på trettonhelgen som det stora julfirandet äger rum. Och det är ju inte förrän på tjugonda´ knut som granen ska ut.

Det är nog så att julen pågår för fullt. Och att julen pågår hela tiden. Visst kan vi diskutera vad som är mest rätt, enligt vilken ordning vi ska räkna, men det handlar bara om hur vi ska fira, inte om hur julen är. För sanningen är ju den att varje dag är det sant att Jesus föddes och lades i en krubba, Gud blev människa och gick på dammiga vägar i slitna sandaler.

God Jul!

Sara Blom

Tankesmedjan Areopagen