Jag läste häromveckan en krönika av Gabriel Byström i Göteborgs-Posten som analyserade en text skriven inför kyrkovalet av Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson. Texten hade namnet ”Bibeln och den fosterlandsvänliga hållningen”. I texten argumenterar Karlsson för att flera passager i Bibeln ”tydligt tar avstånd ifrån ett mångreligiöst samhälle och mångkulturellt samhälle”. Att Gud har skapat gränser, nationer, språk och länder och att den uppdelningen vi har är av Guds vilja. Det är sant, det finns många citat och passager i bibeln som säger det ena och det andra. Många av dessa, framförallt i Moseböckerna , som Karlsson hämtat de flesta citat ifrån är helt uppåt väggarna. Och framförallt är det uttryck för den tidens sätt att leva och se på sin värld. Ett sätt för den tidens människor att hålla på sitt, att skydda sig från fiender, att hålla på arvsrätten och dylikt. Det är ett samhälle och kultur som inte längre finns, det är nationer och folkslag som försvunnit sedan flera tusen år. Men visst, det finns belägg i bibeln för en Sverigedemokratisk hållning gentemot invandrare och nationsgränser. Och om man definierar Guds rike på det sättet så går det att hitta stöd.

Men om man definierar Guds rike på ett annat sätt, på ett sätt som inte ser gränserna först utan människorna först så finns det än fler belägg för det. Evangelierna fullständigt kryllar av dem. Den barmhärtige samariern, när lärjungarna plockar ax på sabbaten och alla dessa människor som Jesus mötte och gästade, människor som egentligen var på fel sida gränsen som det samhället satt upp. Syndarna, tullindrivarna, de prostituerade, kvinnorna. Folk som på den tiden inte ansågs tillhöra gemenskapen. Den bilden som Jesus målar upp, inte i det han säger, utan i det han gör i sitt liv, är en bild av gästvänlighet och gränsöverskridande. Det är en bild av Guds rike här och nu, hur vi skall behandla varandra och våra medmänniskor.

Ludvig Lindelöf
Tankesmedjan Areopagen

Bilden som illustrerar det här inlägget är ”Flykten till Egypten”, koptisk ikon.