Onsdagen den 12 november satte landaren Philae ner sin fötter på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Detta efter att moderfarkosten, Rosetta, legat i omloppsbana runt kometen sedan augusti. En otrolig rymdteknisk sensation. Och om man lyssnade på rapporteringen från ESA (European Space Agency) avlöste de stora orden, och referenseran till Star Trek och andra science fiction sammanhang varandra. Med Philae har vi följt uppmaningen, ”To Boldly go where no man has gone before”, och någon sa att Kapten Kirk hade twittrat, när @Philae2014 skickar sin tweet.

Projektet Rosetta förväntas ge ny kunskap om kometers egenskaper och kemisak sammansattning. Kometer tros ha spelat en avgörande roll för uppkomsten av liv, och mer kunskap om kometer kan ge oss mer kunskap om förutsättningar för liv på vår egen och andra planeter, och kunskap om solsystemets historia.

Men just nu är det den tekniska prestationen som imponerar. Projektet har började diskuteras för 25 år sen, och uppskjutningen skedde 2004. ”Vad hade du för dator 2004?” är en fråga som ger ett lekmannaperspektiv på teknikutvecklingen under dessa 10 år. För att ta sig till kometen har Rosetta utnyttjat jordens gravitation, och för att spara på el har den legat i dvala i 31 månader och bara använt minimal energi för uppvärmning och att hålla igång gen väckarklocka som skulle väcka den igen. Just nu gör Philae så mycket av sina uppdrag med att samla in och skicka data till jorden, så länge den lyckas vara igång.

Hur mycket ny kunskap som vi får, och vad den kunskapen kommer att betyda återstår att se. Nya pusselbitar brukar ofta väcka minst lika många frågor som de ger svar till. Vår kunskapstörst och nyfiken är en del av vad som gör oss till människor.

Men redan är sensationen ett faktum! Och när vi, med hjälp av vår tekniska förmåga, sträcker oss ut i universum, gör det något fantastiskt med oss som människor. Vi tillhör ett släkte som har satt vår fot på månen, och nu tillhör vi ett släkte som har satt ner landningsfötter på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko.

 

Sara Blom

Tankesmedjan Areopagen

 

Läs mer:

Philae Lander på twitter

Comet Landing is successful, pressmeddelande från Ruag Space

Första bilderna på kometens yta från Rosettas landare Philae (Populär Astronomi)

bild Credits: ESA/Rosetta/Philae/CIVA