Kalla faktas reportage om Mirakelpastorerna väckte, med all rätt,  avsky och förakt för personer som utnyttjar andras längtan efter ett friskt och problemfritt liv. Häpen hör och ser jag sammanhang på TV-rutan som förnedrar och lurar andra. Bra att det kommer upp till ytan och avslöjas.

Samtidigt tänker jag vidare och funderar om detta är det enda sammanhang som lurar människor i total utsatthet och beroende. Hälsorörelsens löften om hälsa och lycka knutet till vissa metoder mot betalning är ett motsvarande fenomen. Hur är det med på TV4-koncernens egna beroende av det övernaturliga som ett sätt att fånga människor intresse för att kunna få reklamtid. Min förhoppning är att Kalla fakta även riktar strålkastarljuset inåt och mot sig själva. Reportaget om Mirakelpastorerna lämnar en bitter eftersmak då man biter sig själv i svansen. Samtidigt som reportaget dessutom misstänkliggör oss kristna som grupp på ett onyanserat sätt i raden av andra reportage. Man kan knappast säga att Kalla faktas reportage om Mirakelpastorerna avslöjar ett utbrett samhällsproblem varför den övergripande slutsatsen blir att detta var ett program i raden av skildringar av extrema och mycket marginella kristna sammanhang. TV4, ta ett bredare grepp nästa gång!

 

Eric Muhl
Tankesmedjan Areopagen