I Helsingborg har en grupp tältande rumäner polisanmälts. ”Vi är skyldiga att agera om någon annekterar kommunens mark”, säger man från kommunen. Man menar att tältlägret strider mot lokala ordningsföreskrifter.

Visst finns det ett ansvar, men inte i första hand mot ordningsföreskriften. Istället är det första ansvaret gentemot våra medmänniskor. Det ansvaret är så klart hela samhällets, av vilket kommunen är en del. Personer som omfattas av den fria rörligheten, men inte av den sociala omsorgen ställer oss inför dilemman som inte är lätta att lösa. Men det är svårt att se hur en anmälan till polis och kronfogde bidrar till en bra lösning.

När jag var i slukaråldern läste jag alla böckerna om Katitzi och såg TV-serien på 80-talet. Om hur Katitzi och hennes familj inte var välkomna vare sig på sin tältplats eller i skolan. Självbiografiska böcker av Katarina Taikon.

Det finns skillnader mellan Katitzis berättelse och den från Helsingborg. Men likheterna är slående.

Sara Blom

Tankesmedjan Areopagen