Vaknar upp med första tanken på gårdagens valresultat och mitt eget beslut igår kväll att omvandla frustration, besvikelse, sorg och rädsla till engagemang och aktivitet. Nynnar på Mikael Wiehes ”Vem om inte vi”, och funderar på vad jag och vi kan göra.

Bakgrunden är valet till EU-parlamentet som var igår. Många främlingsfientliga och nationalistiska partier gjorde ett framgångsrikt val. Läs t.ex. här om framgångarna för det främlingsfientliga Nationella Frontens framgångar i Frankrike.

Ok, men vad kan vi göra då?

Kan detta var något för den här veckan?:

  • Vårda mina internationella vänner. Det är viktigt att lära känna människor från andra kulturer. ”Det är bra med människor som har miljoner vänner, folk kastar inga bomber på folk dom känner.” Dessutom är det ju så otroligt lärorikt och berikande. Dessutom kan vi dela med oss av sådana erfarenheter till varandra. I eftermiddag ska jag göra Göteborg med en gästande präst från Sydafrika.
  • Kunskap. Det är bra med kunskap. Jag ska se om jag kan hitta en bra bok om nationalistiska rörelser, som jag kanske kan börja läsa denna vecka, eller i alla fall i sommar. Tips tas tacksamt emot.
  • Delta i Westpride! Nu i veckan har alla vi som finns i Göteborg en fantastisk möjlighet att stå upp för och fira mångfald, och samtidigt att skaffa oss nya kunskaper. I programmet finns massor med intressanta seminarier, och på söndag är det regnbågsparaden.

Vi behöver sammanhang att verka inom. För mig är det sammanhanget kyrkan. Det känns angeläget att fortsätta, och ännu mer betona frågor om mångfald och människors lika värde i det arbete som jag är med i där. Det måste finnas massor mer som kyrkan, och andra sammanhang kan göra.

Kan vi samla på goda idéer, tipsa varandra, uppmuntra varandra i olika sammanhang och frågor? Lånar Mikael Wiehes ord till avslut:

När, när om inte nu

Var om inte här

Vem om inte vi

Det gäller våra liv

 

Sara Blom

Tankesmedjan Areopagen