Inför lördagens Medarbetardag på Svenska Mässan i Göteborg gör vi idag en lättåtkomlig översikt över våra populäraste inlägg här på bloggen samt uppmärksammade artiklar i tidningar:

 

  • Till dunbolsterteologins försvar skred Ludvig Lindelöf i ett svar till Lena Anderssons krönika i DN i höstas. Lena Andersson angrep kyrkan för att förespråka en dunbolsterteologi, där tankelättjan och rädslan för det tvärsäkra bara är medel för att upprätthålla makten i kyrkan. (1535 visningar)

 

  • Relationen mellan religion och vetenskap Olof Bäckersten skriver en krönika om skillnaden, och framförallt likheterna mellan religionen och vetenskapen och hur vi kan förhålla oss till de båda för att få de att gå ihop. (1 306 visningar)

 

  • Ett minimum som gäller menar Sara Blom att diskriminering av homosexuella är.  I en hetsig och aktuell debatt efter det som hänt i Kinna den senaste tiden lyfter hon fram vad som egentligen gäller enligt kyrkomötesbeslutet från 2005 om diskriminering av homosexuella i kyrkans miljö. (959 visningar)

 

  • Handskakningar i toleransens namn För snart ett år sedan skrev Ludvig ett inlägg med anledning av en muslimsk man i Trollhättan som blivit nekad en praktikplats på grund av att han, enligt sitt sätt att utöva sin religion, inte ville ta en kvinna i hand. Vad händer när två grundlagsskyddade rättigheter krockar? (691 visningar)

 

  • Därför gillar jag Marcus Birro skriver Sara och diskuterar inte bara Marcus Birro som skribent och författare utan också näthat och drev i allmänhet. Vad innebär det att älska sin nästa, även på nätet? (677 visningar)

 

  • ”Jag är inte troende men…” Så uttalade sig Margareta Winberg inför sitt kandiderade till kyrkofullmäktige i Östersund inför senaste kyrkovalet. Ludvig ställde sig frågan om det verkligen är en hållbar inställning till ett ledande uppdrag i en bekännande kyrka. (605 visningar)

 

  • Samtala – inte diskvalificera skriver Maria Ottensten (medlem i Areopagens referensgrupp) i en reflektion över den hetsiga debatten kring Antje Jackeléns svar på ärkebiskopshearingen i höstas. Är inte allas ärliga tolkningar lika mycket värda? (552 visningar)