Under december har på flera håll debattartiklar och artiklar om köttkonsumtion dykt upp. Kanske är det särskilt tacksamt när vi närmar oss julbordet, som ju för ofta fullkomligt dignar av kött och köttprodukter. Eller, förhoppningsvis, är det början på en bredare trend där vi äter mindre kött och mer vegetabilier. Det har varit många välskrivna texter, med bra argument. Ett litet urval:

Krubbans ko kan vara andlig vägledare, Pelle Strindlund

Alla kan välja att avstå från julskinkan, Jens Holm

Våga titta in i ladugården, ledare i DN

Jag kan dock inte låta bli att tro att många köttätare när/om de läser dessa debattinlägg tänker: ”Inte utan min julskinka!”. Att det för många är otänkbart att avstå från julskinkan, eller något annat från julbordet. Och därför vill jag lyfta fram kompromissen.

Det är ett rimligt mål att sträva efter minskad köttkonsumtion. För mig har det inneburit att jag inte längre äter kött alls, bl.a. för att det var enklare än att ”äta kött ibland”. Men också för att jag nu behöver fundera mindre på om det överhuvudtaget är etiskt rimligt att äta kött. Jag är inte färdig med den frågan, och att inte äta kött gör frågan mindre akut i mitt eget liv. Generellt brukar jag, när någon frågar, säga att jag är vegetarian för miljöns, fördelningspolitikens och djurens skull.

Hemma äter vi inget kött. Men i år har vi gjort en kompromiss till jul. Hans, som äter kött (men inte hemma) ville gärna ha grisfötter och sylta. Så därför står han nu nere i köket och kokar grisfötter till morgondagens julbord. Tidigare har vi gjort en italiensk potatiskaka som är min favorit. Och så ska vi bidra med grönkål. Att grisfötter och sylta tillhör de bitar som många inte vill äta är en extra bonus, om man ska äta kött är det slöseri att inte äta ”alla” delar. Jag håller mig dock till potatiskakan.

Om du vill minska din köttkonsumtion, men inte vill gå hela vägen, hitta en kompromiss. Kanske är den ett första steg. Om du inte kan vara utan julskinkan, läs dessa debattinlägg och artiklar efter jul, och fundera på om du kan vara utan kött resten av året.

Sara Blom

Tankesmedjan Areopagen