Idag på tredje söndagen i advent handlar det i många kyrkor om Johannes Döparen. Han som predikade i öknen och uppmanade till omvändelse. Han ville få folk att reagera, och att ändra sitt sätt att vara. I Lukasevangeliet säger han ”Den som har två skjortor skall dela med sig åt den som ingen har, och den som har bröd skall göra på samma sätt.”

Även om vi kan vara oense om vägen dit så är nog alla överens om att alla människor borde ha mat för dagen, tak över huvudet och demokratiska fri- och rättigheter. Ändå är det inte så. Kanske är vi heller inte överens om varför det inte är så.

Men idag vill jag ställa en annan fråga: Vad får dig att gå igång? Vad får dig att engagera dig? Vad skulle kunna få oss alla att göra mer, enskilt och tillsammans?

Kan svaren på de frågorna leda oss framåt?

 

Sara Blom

Tankesmedjan Areopagen

 

Lite inspiration fick jag från rubriken ”Waardor komt jij in bewegeing?” (direktöversatt: Vad  får dig i rörelse?) som är söndagens predikan från mijnkerk.nl. Den visade sig dock inte handla om Johannes Döparen som jag först trodde av rubriken, utan om stjärnan och stjärntydarna.