Om du inte vet vad du ska göra ikväll vill jag gärna tipsa om programmet ”Stephen Fry kommer ut” på SVT2 kl. 20 (söndag 8/12). Och om du redan har andra planer så finns det ju att se i efterhand, första avsnittet ligger på SVTPlay året ut.

Jag såg första avsnittet för några dagar sedan, ett starkt program. Stephen Fry ger sig ut för att möta människor världen över som är negativt inställda till homosexualitet och homosexuella. Han gör det med en blandning av vad som närmast kan kallas en fascination för det obegripliga hatet och en djup insikt om att alltid behöva vara på sin vakt. Och han gör ett försök att faktiskt möta människor, även dem som uppvisar en stor avsky. Förutom dessa, möter han också människor som kämpar för grundläggande rättigheter för HBTQ-personer, och personer som drabbats av hatbrott.

Tyvärr måste man konstatera att fler av de som uppvisar avsky och stora fördomar är kristna och använder Gud och sin tro som ett argument. Av trailern att döma lär det inte bli bättre i kvällens avsnitt. Visst hade jag önskat att Stephen Fry också hade mött någon av alla dem som just utifrån sin tro kämpar för rättigheter och likaberättande för alla. Men vi kan inte blunda för de grupperingar som finns.

Stephen Fry använder sin kändisstatus för att bidra till förändring, han får med sig ett TV-team och dörrar öppnas för honom. De flesta av oss har inte den möjligheten. Men samtidigt visar han att det han gör är något som vi alla kan göra: samtala, möta, sprida kunskap. Han visar en otrolig styrka, det kan inte vara vars och ens uppgift att lugnt samtala med någon som uppvisar ett stort fördömande mot den egna personen. Men de flesta av oss kan göra något.

Börja med att se programmet ikväll och inspireras!

Sara Blom