IMG_4892För snart en vecka sedan kom jag hem från en resa till Etiopien. Det finns många intryck och tankar att sortera och fundera över. Vi såg fattigdom och problem. Vi såg också hopp, goda skördar (vi var där precis efter regnperioden), projekt för positiv förändring och framtidstro.

Precis som förra gången jag var där är en av de tongivande tankarna hur jag själv påverkas av de möten jag gjort och det jag har sett. Och hur jag kan leva mitt liv, här hemma, på ett sådant sätt att jag bidrar till positiv förändring.

Just nu tänker jag en del på hur lite jag trots allt vet om (t.ex.) Afrika, och hur mycket det jag läser om i media och möter i kulturuttryck kretsar kring den del av världen som jag bor i. Helt naturligt i och för sig, men ändå något jag vill förskjuta. I den aldrig sinande strömmen av information, nyheter och kulturutbud kan jag välja att läsa och se mer av andra delar av världen, och välja att lyssna till röster som inte bara talar mitt eget språk.

Just nu har jag varit lite småförkyld och passat på att titta på På motorcykel genom Afrika, om två franska bröder som åker genom Östra Afrika, möter lokalbefolkningen, och samtalar med dem om resurser för mat och vatten. Och häromdagen läste jag en recension av romanen Americanah av  Chimamanda Ngozi Adichie (recensionen var skriven av Elin Grelsson Almestad). Den får jag sätta upp på min läslista.

Det löser kanske inte alla världsproblem, men lite mer kunskap och kännedom är nog bra att ha.

Sara Blom

Tankesmedjan Areopagen