Idag inleddes Kyrkomötets första session inleddes idag och som en liten uppladdning och snabbguide för den oinvigde tänkte jag gå igenom listan på motioner och bjuda på mina absoluta favoriter i årets upplaga. Varsågoda!

1. Motion 2013:084 Döden
Tycker du att kyrkomötet känns ointressant? Att det bara handlar om politik och ordvrängningar? Kanske tänkte Dan Sarkar (FK) det också när han la motionen med det fantasieggande namnet ”Döden”. Tyvärr handlar det inte om att uppdra kyrkomötet att avskaffa döden, vilket ju hade varit en grannlaga uppgift utan motionens mål är att starta ett arbete om döden för att stärka begravningsgudstjänstens status i samhället. Men bra titel är det!


2. Motion 2013:092 Frossa i frasiga våfflor
Per Ingvarsson (POSK) känner kanske också att en eggande rubrik kan ge uppmärksamhet. Och taggad av uppmärksamheten som gavs förra året föreslår han återigen att kyrkan permanentar firandet av Jungfru Marie Bebådelsedag till den 25 Mars, istället för som det är nu att det ligger på någon söndag mellan 22-28 mars. Detta för att vi skall… just det. Kunna frossa i frasiga våfflor.


3. Motion 2013:083 Inled teologiskt och ekumeniskt arbete om polygami
Sex säljer.  Något som Dan Sarkar (FK) tagit fasta på vilket gett honom ännu en motion på topplistan. Att just FK skulle slå ett slag för polygamin i landet är lika oväntat som intressant. Dock menar Sarkar inte att slå ett slag för polygamin utan att ett ordentligt grundarbetet görs inför den dagen polygami kommer upp på dagordningen. Och med hänvisningen till kyrkans införande av samkönade äktenskap  där Sarkar menar att ”Svenska kyrkans sätt att hantera det nya äktenskapsbegreppet var under all kritik, med sällsynt svag teologisk bearbetning och i det närmaste obefintligt ekumeniskt samråd” är jag inte helt säker på att han är särskilt positivt inställd till eventuella polygamiska vigslar.


4. Motion 2013:063 Den prästerliga titulaturen

Det finns något visst över den här motionen. Titeln är slagkraftig och man anar kyrkans (och akademins) vingslag. En doft från en nedlagd prästgård sprider sig runtomkring mig där jag sitter i min länsstol och stoppar mig en pipa. ”Den prästerliga titulaturen”. Känn på orden, smaka på dom. Underbart. En av mina absoluta favoriter och återigen är det Frimodig Kyrka som, genom Kjell Petersson och Leif Nordlander lämnat in ett vinnande bidrag.


5. Motion 2013:006 Minska krånglet

Kort. Koncis. Perfekt. Centerpartisten Per-Henrik Bodin mfl. har kommit upp med en kärnfull formulering. Den lockar kanske inte lika bra som de övriga på listan, men man vet vad han vill. Minska krånglet. Det är ju så jobbigt med allt krångel. Papper som fastnar i skrivaren, bussar som inte kommer när dom ska, larm på församlingshem som går på i tid och otid. Allt detta krångel. Kan vi inte minska det, tänkte Per-Henrik Bodin (mfl.) och visst, jag är med dig. Vi är alla med dig! Låt oss minska krånglet och låt oss börja nu! 

 


fd927faf-ac9a-472b-ae1b-0819a2963058