När jag idag firade mässa på Annandag Pingst inledde prästen med att säga att samhället har slutat fira Annandag Pingst, men inte kyrkan. Som jag sa till honom efter gudstjänsten är det en sanning med viss modifikation.

När jag tittade i kalendariet på Svenska kyrkan i Göteborgs hemsida, för att hitta en gudstjänst att gå till på Annandag pingst, hittade jag en högmässa, en Annandagpingst-mässa och en friluftsgudstjänst på kvällstid. Även om bara en av dem uttryckligen angav att annandagen var anledningen så kan man ju gissa att det är så.

Dessutom en mässa i Domkyrkan, som alltid på måndagar. Det fanns också några böner/andakter i kalendariet, och de kan ju eventuellt vara utbyggda idag, men det framgick i så fall inte.

Alltså 4 (fyra) annandagpingst-gudstjänster i hela Göteborg. Då kan man fråga sig om det är kyrkan eller samhället som (i det närmaste) har slutat fira annandagpingst.

Jag hoppas på fler gudstjänster på Annandag Pingst 2014!

 

Sara Blom

Tankesmedjan Areopagen