På konsumentsidan i dagens Göteborgs-Posten finns idag en guide till olika symboler som man kan hitta på mat. (I pappers- och e-tidningen.) Jag försöker verkligen tänka på vilka varor jag handlar och tillhör nog dem med koll på symbolerna, ändå känner jag inte igen alla av de 24 (!) märkningar som GP presenterar.

Ja, det är inte lätt att göra inköp på mataffären. Märkningar med olika krav för social frågor eller miljöhänsyn. Och så märken som är snarlika varandra, men betyder olika saker. Och sen märken som byts ut, som EU-lövet som är nytt.

Lägg därtill att det är lätt att frestas att ta den billigare varan, istället för den miljömärkta eller rättvisemärkta. Särskilt om butiken kanske har kaffe som lockvara, till ett riktigt bra pris, men finstilt på skylten står ”gäller ej krav eller rättvise”.

Då tänker jag på en vän som redan för många år sedan sa, ”Vi har beslutat hemma att alltid köpa rättvisemärkt kaffe, det har vi bestämt, då behöver jag inte fatta beslutet om igen varje gång jag är i affären.” Många av oss har råd att fatta samma beslut.

I helgen hade jag förmånen att få lyssna till ett föredrag av teologen Patrik Hagman (Åbo akademi). Han talade bl.a. om hur vi kan göra motstånd mot den rådande ordningen genom att praktisera goda vanor, asketism, idag. Han avslutade sitt föredrag med att ge några asketiska råd för vår tid. Ett av dem var att alltid köpa rättvisemärkt och ekologiskt. Det minskar vår valfrihet på ett sunt sätt.

Dessutom är den rättvisemärkta och ekologiska produktionen redan en annan ordning, den ordning som många av oss vill ha. Det borde vara självklart att det vi producerar ska vara så lite skadligt för miljön som möjligt och det borde vara självklart att den som producerar ska få skäligt betalt och arbeta under schyssta villkor. Det borde inte vara den produktionen som märks, det borde vara den andra som istället märks med varningsmärkning.

Men tills dess får vi försöka hålla ordning på symbolerna. Börja med de du har koll på, och lär dig någon mer. Fatta ett beslut idag!

Sara Blom

Tankesmedjan Areopagen