Idag är det den första december, världsaidsdagen. I år har dessutom sjukdomen varit känd 30 år. Och i år har hiv och aids uppmärksammats extra i media. Många är vi som har läst Jonas Gardells ”Torka aldrig tårar utan handskar” eller sett serien på TV. Plötsligt kom det lite närmare. Och det är bra, för vi behöver prata om detta.

I veckan rapporterades att okunskapen är stor, t.ex. tror var fjärde person att HIV smittar via myggbett, enligt siffror från Smittskyddsinstutet. Vilket alltså inte är sant. Och enligt samma undersökning säger var femte person att de skulle ta avstånd från en person om de fick veta att den hade HIV. För de som är hivpositiva betyder det att man riskerar att diskrimineras och stigmatiseras om man är öppen med sin hivstatus. Det är en tuffare situation än vad det behöver vara för den som är hivpositiv. Och i går såg vi på nyheterna att målet om att minska antalet nysmittade i Sverige riskerar att inte uppnås.

I  kampanjen ”Vi lever alla med hiv” vill man uppmärksamma att hiv inte handlar om vi och dom utan om oss alla.

För några år sedan skrev Svenska kyrkan biskopar ”Biskopsbrev om hiv i ett globalt perspektiv”. Där tar man bl.a. tydligt ställning för att hiv inte är något som berör ”andra”, utan oss alla, också inom kyrkorna. Man skriver

Med parollen ”Kristi kropp har hiv” vill kyrkorna idag i ett samarbete mellan nord och syd bryta tystnaden och påminna varandra om att hiv angår oss – att det är en angelägenhet för hela den världsvida kyrkan och dess medlemmar.

Och det finns faktiskt något du kan göra.

  • Du kan skaffa dig mer kunskap, börja t.ex. här.
  • Du kan börja prata om det, ta upp frågan vid kaffebordet, arbeta igenom egna fördomar och tankar.
  • Du kan visa din medmänsklighet och insikt om att detta handlar om oss, t.ex. genom att ladda upp din bild på vileverallamedhiv.se.

Inte heller ska vi glömma det internationella perspektivet. Också där är frågan om stigma viktig. Men också tillgång till bromsmediciner.

Kanske hinner du inte allt detta idag, men något kan du göra. Och det finns ju 364 dagar till på året. Vi lever alla med hiv – vi väljer hur vi lever med hiv.

Sara Blom, Tankesmedjan Areopagen