Jag koncentrerar mig på att respektera människor och meningen med deras liv.

Tydligen sa vinnaren av Guldlejonet på filmfestivalen i Venedig detta (http://kommentera.eu/nyhet.php?id=3399027).

Jag läser detta i slutet av en vecka när jag funderat lite på detta med mission, efter det stora uppslaget i senaste numret av Kyrkans tidning. (Det verkar bara vara en ledare som finns på nätet, http://www.kyrkanstidning.se/ledare/missionen-maste-ocksa-vittna-om-tron).

Utgångspunkten kan vara att andra människor förtjänar respekt, och att deras liv är meningsfulla.

Utgångspunkten behöver inte vara att andra människor ska omvändas och bli som oss.

Jag har ett minne av att cancerläkaren Jerzy Einhorn apropå dödshjälp sa ungefär att ”vi som är friska underskattar alltid sjuka människors livskvalitet”. Den obotligt sjuka patienten ligger i sin säng och vill inte dö. Finner fortsatt en mening med livet. Ser t ex fram emot barnbarnens besök.

Det är lätt att underskatta meningen med livsval man inte förstår. Det är nog därför jag tyckte filmregissören formulerade uppgiften så bra: Jag koncentrerar mig på att respektera andra människor och meningen med deras liv.

Olof Bäckersten, Tankesmedjan Areopagen