Tänker på semesterpackning och på det här med hur mycket man behöver. Hur många tröjor och piratbyxor och klänningar behöver få plats i väskan? Hur många behöver jag ha över huvudtaget?

De senaste åren har många i vår mer välbärgade del av världen på olika sätt aktivt försökt argumentera för färre saker och prylar. Oftast motiverade av miljöskäl eller rättviseskäl. Det finns webbsidor som The Story of Stuff och The 100 Thing Challenge, och olika utmaningar om köpstopp och tidningsartiklar om köpfria år.

Trenden tilltalar mig. Jag dras med av youtube-filmer eller tv-inslag, som den om hon som lever i ett pyttehus på hjul, och i det bestämt sig för att ha max 300 ägodelar.

Där är ju inte jag alls. Och inte skulle jag säga att det är mitt mål heller. Men de små steg som jag har tagit för att ha färre prylar och köpa mindre, har definitivt ökat min känsla av frihet. I den kristna traditionen har alltid tanken om frivillig fattigdom funnits med, framförallt i klostertraditionen. Den frivilliga fattigdomen är på många sätt den ultimata friheten.

Och den frivilligt minskade rikedomen – för det är knappast rätt att tala om fattigdom om det handlar om att köpa lite färre klädesplagg eller elektronikprylar eller ryggbiffar – bör kunna bidra till minskade klyftor i världen, och minskad verklig fattigdom. Vi borde helt enkelt kunna dela bättre på våra resurser.

Det är klart att om jag lappar mina jeans istället för att direkt köpa nya, eller köper en schysst producerad t-shirt istället för fyra, gör det inte mycket till eller från på vare sig miljöproblematik eller fattigdom i världen. Men jag vill hellre vara med och bidra till förbättring än till försämring, även om det är försumbart. Jag tror också att trender och opinion kan påverka politiken och därigenom bidra till större förändringar. Dessutom är detta inte ett Sisyfosarbete, eftersom varje steg av frivilligt minskad rikedom också ger en ökad inre frihet.

Jag tror (fortfarande) att jag behöver och vill ha fler saker än som ryms i den trunk jag ska försöka klara mig med på semestern. Men kanske kan några veckor med mindre ta mig ännu ett steg mot lättare packning och mer frihet.

Sara Blom, Tankesmedjan Areopagen