EU har lanserat en online-kampanj för att få fler tjejer att välja naturvetenskap. ”Science: it´s a girl thing!”. Överlag är jag alltid skeptisk till den här typen av kampanjer. Under tio år i den naturvetenskapliga universitets-utbildnings-världen blev jag snabbt ointresserad när någon kommenterade eller uppmärksammade att jag var tjej, snarare än att jag var student eller fysiker. Samtidigt kan det naturligtvis finnas motiv för att värva/locka tjejer. Ur samhällets perspektiv finns det en resurs som används dåligt och ur individens perspektiv kan någon ha blivit bortlockad av t.ex. fördomar.

I kampanjen fanns en ”teaser”, som du fortfarande kan se här. Nu finns den nämligen inte längre att hitta på projektets hemsida. Kanske efter massiv kritik. Istället får man om man klickar på teaser möta medicindoktoranden Joanna Zmurko som berättar varför och hur hon blev intresserad av naturvetenskap. Utmärkt! Det är bra när man gör om och gör bättre. Den gamla filmen bestod nämligen av höga klackar, korta kjolar, en man i labbrock som inte kan ta blicken från kvinnorna, läppstift och sexuella anspelningar med kemiutrustning. Och under den filmens 52 sekunder är det endast under två sekunder som en kvinna skriver/räknar ekvationer på en tavla, resten av tiden handlar om att puta på munnen och vicka på rumpan. Något som fortfarande återspeglas i kampanjmaterialet. Visst hade det varit bättre att göra rätt från början?

Jag kan inte heller låta bli att direktlänka till denna film från Vita Huset på samma ämne. (tipstack)

Vad bidrog till att jag valde naturvetenskap? När jag var riktigt liten fick mamma skriva upp matteuppgifter (typ ”3+8=”) i en skrivbok och jag räknade, på högstadiet hittade jag en gammal räknebok i ett förråd med ”gammaldags” geometriuppgifter och i gymnasiet fick jag vara med på övningarna inför SvD:s matematiktävling fastän jag gick en klass för lågt. Är det inte sådant man borde satsa på, stimulans och roligheter i tidigare årskurser?

Naturvetenskap är ett uttryck för människans nyfikenhet, kunskapstörst och längtan efter förståelse och ordning. Det är också en produkt av det faktum att vår värld är sådan att den går att beskriva. Naturvetenskapen ger oss ny kunskap och många möjligheter. It´s a human thing!

Sara Blom, Tankesmedjan Areopagen