Med jämna mellanrum går mitt matlagande ner i en svacka. Inspirationen tryter, om man har tur kan det bli färsk pasta med någon röra, annars kvällste med smörgås och kokt ägg. Att plocka fram ett recept känns oöverstigligt, eller ve och fasa, någon rätt som kräver alltför många kastruller.

Jag behöver inspiration, blanka bilder eller en glad tv-kock med fyndiga kommentarer och mat som nästan både smakar och doftar genom TV-rutan. Därför önskar jag mig: ett vegetariskt matprogram.

Köttkonsumtionen i Sverige har ökat med 41% sedan 1990. Man kan fundera hur många som upplever sig äta så mycket mer kött idag jämfört med för 20 år sedan? Därmed kan man också fundera på om det är en ökning som någon har glädje av?

Samtidigt finns det en trend av att ifrågasätta det sätt vi producerar kött på och konsekvenser av köttkonsumtion för klimat och för matfördelningen i världen. Förra året uppmärksammades böcker som Äta djur av Jonathan Safran Foer och Jordens herrar av Pelle Strindlund. Många pratar om att minska sin köttkonsumtion. Men många uttrycker också oro och okunskap: Blir jag mätt? Får jag i mig det jag behöver? Vad ska jag laga? Här skulle ett vegetariskt matprogram kunna ge inspiration, kunskap och matglädje.

Under fastetiden avstår somliga som annars äter kött, från kött. I Anglikanska kyrkan har några biskopar meddelat att man under fastan kommer att avstå kött. Att äta mer vegetariskt medför att man behöver lära sig nya sätt att handla och laga mat. Men det innebär också att man får prova nya spännande rätter och smaker. Och jag vill prova ännu mer. Därför önskar jag mig: ett vegetariskt matprogram i TV.

Sara Blom, Tankesmedjan Areopagen